Vaar mee tijdens de open Botterdag in Huizen

Foto: Huizer Botters

22 jaar stichting Huizer Botters

De stichting werd in 1997 opgericht om de Huizer botter HZ 108 te onderhouden en in de vaart te houden.

Inmiddels heeft de stichting vier authentieke botters, die in de 19e en 20e eeuw gebouwd zijn in Huizen.
Ze vormen het cultureel erfgoed uit het rijke Zuiderzeeverleden van Huizen als vissersplaats.

Dankzij sponsors, donaties, verhuur en vrijwilligers kunnen deze oude vissersschuiten worden gerestaureerd, onderhouden en in de vaart blijven.

Zaterdag 21 september zijn vanaf 11.00 uur allerlei Botters te zien in of liever gezegd aan de Havenstraat 300 in Huizen.

Open Botterdag

Twee dagen per jaar houden we onze inmiddels bekende open dagen. Hou onze evenementen agenda in de gaten. Tijdens deze open dagen liggen onze botters voor je klaar om mee te varen op het historische varende erfgoed van Huizen. Neem dan gelijk even een kijkje in en om onze werf, maak kennis met onze jeugdafdeling De Bramzijgersen vraag onze vrijwilligers het hemd van het lijf. Wil je tijdens de open dagen eens lekker uitwaaien en genieten tijdens een tocht van ongeveer 1 uur dan betaal je daarvoor 3 Huizer Duiten per persoon (€ 7,50) en kinderen tot 10 jaar betalen 2 Huizer Duiten (€ 5,00). Ben je echter “Vriend van de Huizer Botters” dan is de tocht natuurlijk gratis. Dit geld voor alle drie de open dagen. Voor € 25,00 ben je overigens al Vriend van de Huizer Botters. Kijk snel naar welke voordelen er nog meer zijn voor onze vrienden bij Vrienden en sponsoren

De eerstvolgende open dag voor 2019 is gepland op : 21 september (van 10-17u).


Maritiem vermaak voor jong en oud

Het belooft een leuke, spannende en avontuurlijk dagje uit te worden voor het hele gezin maar ook voor de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters. De afgelopen wintermaanden is er met veel plezier gewerkt door een groot aantal vrijwilligers om de historische botters en de botterwerf weer klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen. Een goed moment om het resultaat aan alle bewoners van de regio en belangstellenden te laten zien.

Open dag Huizer botters: heel veel te doen en te zien

Bezoekers kunnen (tegen een geringe bijdrage) meevaren op één van de drie botters op het Gooimeer.

Aan de kade ligt een botter voor bezichtiging waar uitleg wordt gegeven over het visserijverleden van de bottervloot van de Zuiderzee. Er worden rondleidingen gegeven, er is live muziek,

Natuurlijk is er een drankje met een Huizer Mannetje wordt er verse paling gerookt en de smederij heeft ook haar deuren geopend. In de tent wordt getoond hoe vroeger netten werden “gebreid” en hoe de zeilen werden genaaid voor de Huizer botters.

Voor de jeugd van 12-18 jaar is er naast de botters ook een originele schouw: de HZ 274 te bewonderen. De jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters  (“De Bramzijgers”) van de Stichting bestaat uit een aantal enthousiaste leden die zorgen voor het onderhoud en het bemannen van deze unieke schouw.

De vrijwilligers van de stichting  geven rondleidingen en uitleg over de oude scheepsmodellen en gereedschappen maar kunnen bezoekers ook alles vertellen over het afhuren van één of meerdere botters voor bedrijfsuitjes, familiefeesten e.d.  Naast de opstapdagen die er het hele voorjaar en zomer plaats vinden is het dit seizoen ook mogelijk een botter af te huren voor speciale dagtochten. Zo is er tijdens de open dag voor jong en oud iets te zien, te doen en te beleven op de botterwerf die ook nu weer gratis bezocht kan worden.

Botters: cultureel erfgoed in Huizen

De afgelopen jaren heeft de botterwerf, mede door het organiseren van het Huizer Havenfestival, een belangrijke rol vervuld binnen de gemeente Huizen.  De open dag is daarom het moment om de bewoners maar ook de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters te begroeten en kennis te laten maken met ons nationaal cultureel erfgoed.

Dit cultureel erfgoed is iets waar Huizen trots op kan zijn. De Stichting heeft zich tot doel gesteld om ook de jeugd kennis te laten maken met de historie van dit erfgoed en het zeilen met traditionele schepen. Immers de jeugd heeft de toekomst en zij zullen later betrokken worden bij het beheer van deze stoere schepen en tradionele werf.

Bezoekers die enthousiast zijn geworden over deze unieke locatie en de botters van de Stichting Huizer Botters  kunnen zich aanmelden als vrijwilliger, sponsor, vriend of “Bramzijger”. Meer informatie: kijk even op de website van de Stichting Huizer Botters: www.huizerbotters.nl

 

 

Reacties