Ook Huizen staat 21 en 22 september in het teken van de strijd tegen dementie

Foto:

Huizer zorgcentrum De Oude Pastorie rustpunt voor fietsers 2bike4alzheimer en Wethouder Maarten Hoelscher serveert soep aan deelnemers

Ook Huizen staat in het weekend van 21 en 22 september in het teken van de strijd tegen dementie. Op die dag fietsen 36 teams mee met 2bike4alzheimer, een non-stop estafettetocht van 400 kilometer.
De rit start en eindigt in het Gelderse Voorthuizen en doet op zaterdagavond 21 september ook Huizen aan. De deelnemers hebben hier de mogelijkheid op adem te komen bij zorgcentrum De Oude Pastorie.
De zorginstelling aan de Oranje Weeshuisstraat opent speciaal voor dit event haar deuren en zorgt voor een hapje en drankje. Bovendien zal wethouder Maarten Hoelscher (PvdA) hoogstpersoonlijk een kom soep inschenken voor de fietsers.

Wethouder Maarten Hoelscher: “Het is belangrijk dat er veel geld komt om onderzoek te doen naar een toekomst zonder dementie en het verbeteren van het leven van dementiepatiënten. Fantastisch dat zoveel mensen zich sportief inzetten om dit mooie doel te bereiken en dat 2bike4alzheimer Huizen aandoet. Ik ben daar graag bij aanwezig”.

Samen op de pedalen voor een toekomst zonder dementie.

Met het evenement vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor dementie en zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Er is gekozen voor een rit van 24 uur waarbij de deelnemers elkaar afwisselen, omdat dat evenveel uren zijn als iemand met dementie op den duur zorg nodig heeft per dag. Door dag en nacht te fietsen, ervaren de deelnemers wat mensen met dementie meemaken; ze raken hun dag- en nachtritme kwijt. 2bike4alzheimer beleeft op 21 en 22 september in 2019 de achtste editie. Er doen 36 teams mee, 327 deelnemers in totaal. De deelnemersgroep bestaat uit mensen uit de zorg, personeel van bedrijven, familie, vrienden, kennissen en anderszins betrokkenen bij dementie.

Meer onderzoek naar dementie hard nodig.

Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak. Nederland kent momenteel 280.000 mensen met dementie. Als we niets doen, verdubbelt dat boven de 500.000 mensen in 2040. Het bedrag dat met 2bike4alzheimer wordt opgehaald, gaat naar onderzoeken die Alzheimer Nederland financiert. Zoals een onderzoek naar de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen. Wanneer die afvoer niet goed verloopt, kunnen schadelijke stoffen zich ophopen. De onderzoekers gaan kijken wat de invloed is van het ‘afvoersysteem in de hersenen’ op de ziekte van Alzheimer.

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Er is veel onderzoek nodig naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Want daardoor krijgen we steeds betere inzichten in bijvoorbeeld oorzaken, preventie, diagnose en behandeling van dementie’’.

Meer informatie en sponsoring van de fietsteams: www.2bike4alzheimer.nlgooisch