Johanneskerk tijdelijk verhuisd naar Singer Laren

Kerkje in Laren, Lou Loeber
Foto: Singer Laren

De geschilderde kerk

Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de Johanneskerk aan de Naarderstraat in Laren toont Singer Laren een tiental geschilderde gezichten op het gebedshuis. Tijdens de bloeiperiode van de Larense kunstenaarskolonie is het pittoreske kerkje in het oude centrum van Laren een geliefd onderwerp. Kunstenaars als David Schulman, Ferdinand Hart Nibbrig, Gustave de Smet en Lou Loeber leggen haar vast in verschillende stijlen, variërend van symbolisme tot abstractie. De geschilderde kerk is te zien van 1 december t/m 10 januari 2021 in de Van den Brink galerij van het museum.

Sculptuur van Johannes de Evangelist
Bijzonder is de presentatie van het beeld van Johannes de Evangelist, dat getuigt van de katholieke oorsprong van de in 1521 ingewijde parochiekerk.
Deze 16de-eeuwse sculptuur van Johannes de Evangelist werd in 1954 teruggevonden tijdens bouwwerkzaamheden in de Johanneskerk. In 1566 woedde in Europa de Beeldenstorm waarbij religieuze beelden en lithurgische voorwerpen in katholieke kerken werden verwoest. Ook het Larense kerkje viel ten prooi aan de woede van de calvinisten. In 1581 ging het kerkje over naar de Protestanten.
Het Johannesbeeld heeft de storm, weliswaar flink beschadigd, doorstaan. Eeuwenlang functioneerde het als steunbalk in de houtconstructie van de kerktoren. In 2003 werd het beeld in ere hersteld. Het kreeg een vaste plaats in de kerkzaal, tegelijk met de herbenoeming tot “Johanneskerk”. Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de kerk is volledig gerestaureerde beeld nu voor het eerst weer te zien.

“Op het beeld heb ik naar alle waarschijnlijkheid de restanten van wasbrokaten gevonden. Dit verwijst naar een kostbare en complexe decoratietechniek. Brokaten werden gebruikt op kleding van beeldhouwwerken om een zijden stof te imiteren.” Suzan Peeters, restaurator van het beeld van Johannes de Evangelist.

16e eeuwse sculptuur van Johannes de Evangelist

5 december: gratis toegang inwoners van Laren
Zaterdag 5 december is het museum gratis toegankelijk voor inwoners van Laren.

Door de huidige corona maatregelen is noodzakelijk om een online een museumticket met tijdslot te reserveren. Meer informatie is te vinden op www.singerlaren.nl/johanneskerk

Reacties