NLdoet dit weekend op ruim 5.500 locaties

Van jong tot oud helpt
Van jong tot oud helpt
Foto: Oranje Fonds

Oranje Fonds: ‘Ook op anderhalve meter afstand kun je iets voor een ander betekenen’
Het Oranje Fonds organiseert komende vrijdag en zaterdag de 17e editie van NLdoet. Tijdens de grootste vrijwilligersactie van ons land kan iedereen op een laagdrempelige manier ervaren hoe mooi het is om iets voor een ander te doen. Op ruim 5.500 plekken in ons land kunnen mensen meedoen aan NLdoet-klussen. Gezondheid en veiligheid staan daarbij voorop. Aanmelden kan nog altijd via nldoet.nl

Vanwege de coronacrisis is deze editie verplaatst van 12 en 13 maart naar aankomend weekend. Het Oranje Fonds heeft deelnemers opgeroepen te allen tijde de coronamaatregelen in acht te nemen en activiteiten zo veel mogelijk buiten plaats te laten vinden. Ook is er extra geld beschikbaar gesteld voor de aanschaf van beschermende middelen zoals mondkapjes. “We zijn heel blij dat de actie dit weekend door kan gaan”, vertelt Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds. “De organisaties die meedoen aan NLdoet zetten zich in voor mensen in onze samenleving en zij drijven op vrijwilligers. Alle hulp is daarom welkom. Er is lange tijd weinig mogelijk geweest en natuurlijk gelden er nog altijd beperkingen. Maar juist door de crisis waar we in zitten is hulp van vrijwilligers nóg belangrijker dan die al was. Gelukkig kun je ook op anderhalve meter afstand iets voor een ander betekenen.”

Creatief
Deelnemende organisaties doen er dit jaar alles aan om de voor hen zo belangrijke activiteiten op een verantwoorde manier door te laten gaan. “Het is zo mooi om te zien hoe creatief organisaties door de beperkingen worden. Zo worden er fietstochten, wandelingen en puzzeltochten voor kwetsbare mensen georganiseerd, zodat zij toch op een veilige manier een uitstapje kunnen maken. Er worden weggeefkastjes getimmerd, taallessen op afstand gegeven, bloemen geplant samen met ouderen. En er worden heel veel buitenlocaties opgeknapt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zoals de buitenruimtes van buurthuizen en woonzorgcentra.”

Vrijwilligerswerk
NLdoet is voor veel mensen een eerste kennismaking met vrijwilligerswerk. De landelijke actie leidt er vaak toe dat mensen zich voor langere tijd inzetten en is voor organisaties dan ook een goede manier om nieuwe vrijwilligers te vinden. En het biedt de deelnemers de kans om op een laagdrempelige kennis te maken met vrijwilligerswerk en te ervaren hoe fijn het is om iets voor een ander te betekenen. Dat sluit aan bij de missie van het Fonds: er samen voor zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan in onze samenleving.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit kennis en netwerk, geld, tijd en erkenning.

www.oranjefonds.nl voor meer info 🙂

Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.