Helmplicht voor snorfietsers in het Gooi

Foto: CC0

In het Gooi zie je veel snorfietsen (scooters) voorbijkomen. Vooral onder scholieren zijn scooters immens populair. Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 een landelijke helmplicht voor de bestuurders van deze voertuigen invoeren. Oorspronkelijk stond de invoering gepland voor juli 2022. Wat betekent de helmplicht voor de inwoners in het Gooi?

Een helm kan niet alle schade voorkomen, maar wel beperken

“Het aantal verkeersdoden en gewonden onder snorfietsers is ieder jaar nog veel te hoog” vertelt Inkie Stoop van Wijs Letselschade. “We zien regelmatig verkeersslachtoffers bij ons in de praktijk die een ongeluk met de scooter hebben gehad. Met name jongeren. Van ernstige beenbreuken tot hersenletsel, alles komt voorbij.” Het dragen van een helm kan niet alle schade voorkomen, erkent Stoop. “Maar het hoofd is toch wel een heel belangrijk orgaan. Het beschermen daarvan kan de letselschade enorm beperken.” Het dragen van een helm juicht ze dan ook toe. “Hoe minder slachtoffers, hoe beter. Zeker als het gaat om jeugdige slachtoffers. Het is schrijnend om te zien hoeveel impact een verkeersongeluk op jonge slachtoffers, die in de bloei van hun leven zitten, kan hebben.”

Lichtere helm

Snorfietsers kunnen bij de invoering van de helmplicht kiezen voor een ‘speedpedelec-helm’. Die zijn lichter en ventileren beter dan een gewone helm. De politiek verwacht dat het toestaan van deze helm bijdraagt aan het naleven van de helmplicht. Kies je er toch voor om de regel te negeren? Dan riskeer je een boete van € 95.

Ook voor elektrische fietsen?

Met een elektrische fiets (e-bike) zit je, net als op een snorfiets, al snel aan de 25 kilometer per uur. Daarom verwacht Stoop dat ook eigenaren van een e-bike in de toekomst een helm zullen moeten dragen. “Wij hebben de laatste jaren een enorme toename gezien van elektrische fietsen in en rondom het Gooi. Ook op de weg naast ons kantoor zien we ze regelmatig voorbijkomen. Vooral senioren die het heerlijk vinden om te fietsen, maar voor wie trappen toch net iets te zwaar wordt. Juist voor die toch kwetsbare groep lijkt het verplicht dragen van een helm een goed en veilig idee.” Of de helmplicht in de praktijk ook voor e-bikes zal gelden, moet nog blijken.

Hulp bij een scooterongeluk

Wie een scooterongeluk of ongeval met een elektrische fiets heeft gehad kan voor hulp bij Wijs Letselschade terecht. Zij helpen letselschadeslachtoffers uit het Gooi met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. En natuurlijk met het verhalen van de schade. “Het is belangrijk dat je als slachtoffer alle schade vergoed krijgt waar je recht op hebt. Bij Wijs doen we er alles aan om onze cliënten daarmee te helpen, zodat zij zich zoveel mogelijk kunnen richten op hun herstel”, aldus Inkie Stoop. Wil je meer weten over de werkwijze van Wijs? Of over de helmplicht voor snorfietsers? Neem dan vrijblijvend contact op met Wijs Letselschade.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Wijs Letselschade