Knallende vrijwilliger in t zonnetje

Cor Snijders bij één van 'zijn' kanonnnen
Cor Snijders bij één van 'zijn' kanonnnen
Foto: Vestingmuseum

Zonder vrijwilligers geen Vestingmuseum. Daarom zetten we één van onze vrijwilligers in het zonnetje.

 

Cor Snijders bij één van ‘zijn’ kanonnen

 

Cor Snijders werkt bij de technische dienst en weet alles over de geschiedenis van geschut. Hij berekent de kogelbanen van onze kanonnen, timmert kozijnen in elkaar en maakt bouwtekeningen voor nieuwe affuiten: ‘Excel is mijn tweede natuur.’

Cor Snijders is altijd bezig. Als we hem bij de ingang van het Vestingmuseum treffen, is hij net met Willem Ehlert op weg om naar de pompinstallatie van een put te kijken. Zo is hij elke vrijdag in het museum te vinden om Willem te ondersteunen bij allerlei technische klussen. Als gepensioneerd timmerman kan hij zijn jarenlange ervaring goed kwijt in dit werk. Maar het was niet alleen zijn carrière, maar vooral zijn hobby’s waarmee hij veel kennis en kunde heeft vergaard. ‘Mijn sterke kant waren de exacte vakken, zoals scheikunde en mechanica.’

 

‘Je moet je voorstellen dat ik ermee bezig ben vanaf, laten we zeggen, 1975.’ In dat jaar sloot Cor zich aan bij een hobbyvereniging raketbouwen. Voor de vereniging maakte hij berekeningen over hoeveel energie er vrijkomt bij het gebruik van verschillende brandstoffen. Eén keer per jaar kreeg de vereniging toestemming om op een heuvel bij ’t Harde daadwerkelijk raketten te lanceren. Maar de berekeningen in Cors rekenprogramma kostten een computer destijds uren om uit te werken. Dat moest sneller kunnen. ‘In 1995 zijn geheime berekeningen van de NACA, de voorloper van de NASA, vrijgegeven, die de tijd met het honderdvoudige verkortten. Die heb ik gedownload en gebruikt om de oplossing te versnellen.’

 

Ook kanonniers zijn vrijwilligers

 

Weet jij ook een vrijwilliger die in ‘t zonnetje gezet mag worden? App ons op 0644401335 of mail [email protected]