Midzomernachtloop op de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

Midzomernachtloop - Rick Dekker
Midzomernachtloop - Rick Dekker
Foto:

’s Nachts is het stil en donker op de buitenplaatsen in ’s-Graveland. Speciaal voor Midzomernacht openen we op zaterdag 24 juni de poorten van de 17e-eeuwse landgoederen. Ervaar het bos in de nacht en luister naar de spookachtige roep van de bosuil. Wandel 5 of 10 kilometer.

Er zijn diverse starttijden tussen 22.00 uur en 23.30 uur

Lichtjes
De wandeling begint op de buitenplaats Boekesteyn. Zaklantaarns zijn niet nodig, de route wordt met kleine lampjes verlicht. En je ogen raken beter gewend aan het donker als je geen licht aan doet. Kom het liefst in donkere kleding, zodat we elkaar ook niet zo snel zien in het donker. En ook de nachtdieren ons minder opmerken.
Kijk door een telescoop bij de Sterrenwacht naar de fonkelende sterren aan de hemel. In het donker zie je pas hoeveel het er eigenlijk zijn.
Nachtleven
Overdag zie je ze niet, maar in het donker wemelt het van het leven in het bos. Denk aan nachtvlinders, groot en klein en in alle kleuren, egels, uilen, dassen en reeën. Beleef deze speciale kans, spits je oren, en laat je ogen wennen aan het donker. Luister naar de spookachtige roep van verschillende nachtdieren, of wie weet kom je ze wel tegen op De Buitenplaatsen.
Vleermuizen
Even verder wandel je over de statige lanen van buitenplaats Schaep en Burgh. Achter het imposante landhuis ligt een oude ijskelder. Vroeger werd daar het ijs bewaard tot in de zomer. Tegenwoordig gebruiken vleermuizen de kelder als winterverblijf. Ontdek welke vleermuizen er boven het water van de grote vijver scheren. Met behulp van de ‘batdetector’ van de boswachter hoor je de hoge kreten van de vleermuizen.

Handig om te weten:
 • De route is 10 kilometer lang. Ter plekke kun je beslissen of je ‘m inkort tot 5 kilometer.
 • Laat voor de ultieme nachtbeleving je zaklantaarn thuis. Je hebt hem echt niet nodig.
 • Deze wandeling wandel je op eigen gelegenheid. Lichtjes leiden je door het bos. De boswachter ontvangt je bij het startpunt, maar gaat niet mee met de wandeling.
 • Koop van tevoren je tickets online.
 • Honden kunnen niet mee.
 • Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent.
Informatie:
 • Locatie:                      Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54b, 1243 JJ
 • ’s-Graveland.
 • Voor vragen:              Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, 035 – 656 30 80
 • Datum en tijd:             Zaterdag 24 juni: diverse starttijden tussen 22:00 en 23:30 uur
 • Prijzen:                       Volwassene lid € 12,25 niet lid € 17,50
 • Website:                     www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek