JONG VIJOS IS TERUG! EN DEED MEE AAN NATIONAAL JEUGDFESTIVAL

Bij Jong ViJoS kan je trompet, hoorn, blok- of dwarsfluit, trombone of trommel spelen
Bij Jong ViJoS kan je trompet, hoorn, blok- of dwarsfluit, trombone of trommel spelen
Foto:

Woon je in de buurt van de Groene Long in Bussum en heb je de afgelopen tijd héél vaak muziek gehoord van een hele hoop enthousiaste kinderen? Dat kan kloppen! De afgelopen weken hebben de jeugdleden van Show- & Marchingband ViJoS super hard geoefend om mee te kunnen doen aan het MHM Jeugdfestival in Hoofddorp. Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. De jeugd van ViJoS kon aan iedereen in Nederland laten horen hoe leuk het is om muziek te maken met elkaar. Niet alleen de kinderen vonden het fantastisch, ook de jury was tevreden en instructeurs en ouders stonden te glunderen van trots.

Jong ViJoS – zoals de jeugddelegatie van de Bussumse muziekvereniging ViJoS heet – heeft voor het eerst sinds jaren weer meegedaan aan een nationaal evenement. Tijdens dit soort festivals komen jeugdkorpsen vanuit het hele land samen om te laten zien waar zij wekenlang met elkaar voor oefenen: het opvoeren van een mars-parcours.
“Muziek maken, marcheren, tegelijkertijd starten en stoppen, op de tambour-maître letten, dezelfde bocht maken, een recht rijtje vormen en het dan óók nog eens mooi laten klinken. Het is nogal wat. Want er zijn veel leden bij Jong ViJoS die nog maar amper 7 jaar zijn en dit allemaal al vol overgave doen”, aldus bandmanagers van de jeugdgroepJessica Bakker en Linda van Leeuwen.

Waarom is dat toch zo leuk? “Simpelweg omdat er een groep kids staat die het heel leuk vinden om met elkaar muziek te maken. Om een team te zijn en samen graag een prestatie neer te zetten. Je kan het bijna vergelijken met voetbal. Alleen een bal trappen is leuk, maar met elkaar is het nog véél leuker en bereik je ook veel meer.”

Of Jong ViJoS überhaupt mee kon doen aan zo’n festival van hoog niveau was nog wel even spannend. De jeugdband is een tijdje wat onzichtbaarder geweest. Het ledenaantal slonk – mede door Corona – en de jeugdgroep was zodanig klein dat het buiten muziek maken niet zo goed mogelijk was. Maar Jong ViJoS is terug van weggeweest en heeft samen met hun instructeurs heel hard gewerkt om met veel plezier muziek te kunnen maken.

“Het was dan ook heel gaaf om te zien, dat er leden waren die niet meer bij Jong ViJoS spelen en doorgestroomd zijn naar de marchingband toch meededen om de jongere kids van de band te supporten en hun team compleet te maken. Zij weten zelf nog hoe cool het was om als klein ukkie mee te doen en aan iedereen te laten zien wat je al die tijd hebt geleerd. Daarnaast is het ook nog eens reuze gezellig om zo’n dag uit te zijn en met de bus he-le-maal naar Hoofddorp te reizen”, aldus de bandmanagers.

Ondanks de 30+ graden was het optreden wat Jong ViJoS daar heeft neergezet bijzonder goed. “We hebben ze nog nooit zo goed zien optreden en stonden met kippenvel aan de zijlijn. De jury gaf zelfs aan dat het zonde was dat de jeugd van ViJoS buiten mededinging mee deed, omdat ze echt bij de betere bands hoorden. We kunnen niet anders zeggen dan dat het een super gave ervaring was voor de jeugd en dat ze er weer klaar voor zijn om overal in het land optredens te gaan verzorgen”. 

Enthousiast geworden?

Wil je ook muziek maken met een hele leuke groep kinderen (van 7 tot 15 jaar)? Kom dan zeker eens kijken bij de repetities op zaterdagochtend of maandagavond. Jong ViJoS is er voor iedereen die wil leren muziek maken óf het al kan, maar dit graag doet met leeftijdsgenootjes. Meer informatie: www.vijos.nl/proefles