Workshop valpreventie bij Nieuw Kerkelanden groot succes

Foto: eHealth

Ongeveer dertig ouderen woonden 4 april de workshop valpreventie bij in het gezondheidscentrum van Nieuw Kerkelanden.

“Als ouderen vallen heeft dat vaak ernstige gevolgen”, zegt Anuschka Langelaar, projectleider van de Werkgroep Valpreventie van de SEHZ. “Daarom is valpreventie zo belangrijk. Met de workshop valpreventie willen we mensen bewust maken van de risico’s van vallen en hen handvatten bieden om een valpartij te voorkomen.”

Fysiotherapeuten, ergotherapeuten en andere zorgverleners gaven voorlichting over vallen en hoe dat te voorkomen. Zo toonden de ergotherapeuten Susan de Boer en Herlinda Torsius in hun workshop een aantal hulpmiddelen waarmee ouderen de kans op een onfortuinlijke val kunnen voorkomen. Door bijvoorbeeld ’s nachts een postoel of urinaal te gebruiken hoeven ouderen niet helemaal naar het toilet te lopen, waarbij ze het risico lopen dat ze kunnen vallen.

Wankel

Ook gaven ze tips over de inrichting van het huis om het risico op een valpartij te verminderen. “Liever geen kleedjes.” Beugels in de badkamer en antisliptegels verminderen de kans op vallen en een inloopdouche is veiliger dan douchen in de badkuip. En wie toch al een beetje wankel op de benen staat, kan zich beter zittend aankleden, adviseerden ze. “Dat doe ik al”, klonk het uit de zaal. Daarna konden de bezoekers met een rollator die ter plekke goed laten afstellen.

Hoe ernstig een valpartij kan uitpakken, vertelde bezoekster Noor Wener (96). Zij struikelde over het wiel van haar rollator en liep een gebroken arm en een lichte hersenschudding op. “Ik kon mezelf niet opvangen en ben zelfs even buiten westen geweest.” Toch, beseft ze, heeft ze nog geluk gehad. “Het had ook erger kunnen aflopen. Nu ben ik er gelukkig goed vanaf gekomen.”

Sommige medicijnen en combinaties van medicijnen kunnen de kans op vallen vergroten, vertelde apotheker Anita van Dijken in de workshop Medicatie. “En als je ouder wordt, verandert ook de wijze waarop je lichaam reageert op medicijnen. Medicijngebruik is daarom altijd maatwerk. Dus als u vragen heeft over uw medicijnen: stel ze gerust aan uw apotheker.”

Parcours

Onder leiding van fysiotherapeut Mark Tor konden de bezoekers een hindernisparcourtje volgen. Op eigen kracht of aan de hand van Mark stapten ze in en over verschillende hindernissen. Dat viel nog lang niet altijd mee, bleek. Wie onzeker op de benen staat, moet zich bewust en rustig bewegen. “Het is belangrijk om te blijven trainen en bewegen, zodat uw lichaam soepel blijft en uw spieren krachtig”, aldus
Mark. “Een erg geslaagd middag”, constateerde Anuschka Langelaar na afloop. En de bezoekers waren het daar van harte mee eens.

Het bericht Workshop valpreventie bij Nieuw Kerkelanden groot succes verscheen eerst op Hilversum.