Sexting, hoe gaan we als opvoeders hiermee om?

Foto: PR

LAREN – Het experimenteren met sexting komt steeds vaker voor. 1 op de 5 jongeren heeft weleens aan sexting gedaan: het verzenden en/of ontvangen van seksueel getinte beelden. Op woensdag 6 maart organiseert Stichting Verkering met Jezelf een avond over sexting in het Papageno Huis in Laren. Een van de sprekers is dr. Iva Bicanic, klinisch psycholoog en expert seksueel geweld. “De grootste misvatting over sexting is dat ouders denken dat hun
kind daar niet aan doet.”

Er is veel gaande op het gebied van sexting, aldus initiatiefnemer Eleonora van IJssel van Stichting Verkering met Jezelf. Zo’n dertig procent van de jongeren heeft weleens een verzoek gekregen om een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf door te sturen. Meisjes krijgen deze vraag vaker dan jongens. Ruim de helft van de jongeren geeft aan dat er op school een seksueel getinte foto van een medescholier is rond gegaan. “Deze cijfers laten zien dat sexting leeft en dat het veel gebeurt. Genoeg reden voor ons om hierover met elkaar in gesprek te gaan.”

Volgens Iva Bicanic hebben kinderen thuis, school en sociale media als drie belangrijke domeinen. “Hun wereld van sociale media kennen ouders vaak niet. De avond is bedoeld om die kennis te verbreden. De meeste ouders weten überhaupt niet wat sexting is en wat daar spannend aan is.”

Eleonora van IJssel, die ook zal presenteren tijdens deze avond voor opvoeders, heeft binnen haar eigen gezin met drie kinderen nog niet te maken gehad met sexting. “Wat ik wel observeer, is dat mijn dochter van twaalf en ook die van negen al bepaalde poses aannemen, zoals tuiten met hun lippen en kusjes geven met de hand met een bepaalde
sensuele blik in hun ogen. Ik ga hierover in gesprek met hen over wat ze hiermee uitstralen en ook vooral waarom ze dit doen. Ik vertel hen ook dat er jongeren zijn die foto’s van een geslachtsdeel maken en die versturen via whatsapp of delen op sociale media. Ook al zijn ze nog zo jong, het is belangrijk om ze bewust te maken van wat er speelt en leeft. Op school wordt hier naar mijn idee te weinig over gesproken voor deze leeftijd.”

Tijdens deze informatieve avond gaan Iva Bicanic en Eleonora van IJssel met elkaar en het publiek in gesprek over wat sexting is, wat er zich werkelijk online afspeelt, hoe we als ouders met sexting om kunnen gaan, waarom jongeren dit doen en hoe we kunnen herkennen als het misgaat. Wil je ook aanwezig zijn bij deze avond? Meld je dan aan via
www.verkeringmetjezelf.nl

Reacties