Blaricum Music Festival 2019

Foto: PR

BLARICUM – Het Blaricum Music Festival 2019 vindt plaats van 27 juni tot en met 7 juli. In 10 dagen worden er 19 concerten gegeven waarvan 6 met een eigen festivalorkest bestaande uit ongeveer 60 jonge internationale topmusici. Het festival wordt verder gedragen door solisten en ensembles van wereldfaam en kent een gevarieerd programma (van Bach en Brahms tot en met zigeunermuziek en tango). Ook zijn er twee publiek toegankelijke masterclasses (viool en piano) en is er een Chagall-tentoonstelling. De concertlocaties zijn de twee prachtige Blaricumse kerken, de masterclasses vinden plaats in het Vitusgebouw en de bijzondere tentoonstelling in Kunsthandel Studio 2000. Natuurlijk allemaal in Blaricum! Informatie en kaartverkoop via www.blaricumfestival.com

Het festival
Vorig jaar vond (mede in het kader van Blaricum Kunststad 2018) een pilot van het festival plaats en deze was dermate succesvol dat er nu een veel ambitieuzer programma wordt aangeboden. De grote groei – van 4 dagen naar 10 dagen, meer/grotere locaties, een internationaal festivalorkest, twee masterclasses en een voor een breder publiek opgezette tentoonstelling – is deels te verklaren door het succes van de pilot-editie maar schetst ook de ambitie die oprichter Peter Santa heeft om het Blaricum Music Festival binnen een niet al te lange periode tot de wereldtop te laten behoren.

De opzet van het festival is om de crème de la crème van de klassieke (en iets minder klassieke) muziek naar Blaricum te halen zoals ze ook ‘festivaldorpen’ in een aantal andere landen aandoen (denk aan het Schleswig-Holstein Musik Festival in Duitsland en de festivals in o.a. Gstaad, Luzern en Verbier in Zwitserland). Hiernaast is het in contact brengen van jong talent met gearriveerde ‘sterren’ een van de hoofdingrediënten. Investeren in educatie is een must, ongeacht of het solisten, ensembles of orkestleden betreft. Omdat het Verbier Festival hier – na 25 jaarlijkse edities – al veel ervaring mee heeft is o.a. het Blaricum Music Festival Orchestra in samenwerking met hen samengesteld. De musici komen o.a. uit de VS, Japan, Rusland, Kroatië, Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, België én natuurlijk ook Nederland.

Programma
Alle concerten zijn geprogrammeerd door Peter Santa maar het orkest heeft ook een eigen artistiek directeur (de Franse dirigent Mathieu Herzog) naar wiens ideeën natuurlijk ook is geluisterd. Hijzelf dirigeert vijf van de zes symfonische concerten en altviolist/dirigent Maxim Rysanov dirigeert er één.

Op het orkestprogramma staan veel werken die tot het ‘ijzeren repertoire’ gerekend worden (van Haydn en Mozart tot en met Wagner, Rimsky-Korsakov en Tchaikovsky) maar er zijn ook een aantal verrassende ‘uitstapjes’. Zo wordt bijvoorbeeld Poulenc’s zelden uitgevoerde Sinfonietta gespeeld en is op de ‘4th of July’ de Pulitzer Prize- en Grammy-winnende Amerikaanse componist David Lang op bezoek om zijn stuk Pierced in première te zien/horen gaan!

De niet-orkestrale concerten hebben eigenlijk maar één bindend programmatisch element; de meest fantastische noten die ooit aan muziekpapier zijn toevertrouwd worden uitgevoerd door charismatische muzikale ‘vertellers’! Bach’s Goldberg-variaties zijn er in twee verschillende versies (het origineel en de bewerking van, en mét Dmitry Sitkovetsky), het befaamde Hagen Quartet komt met hun ‘pièces de résistance’ van Schubert, de Chinese ‘wonderboy’ Ziyu He doet het helemaal solo, Ensemble ReEnquentros (met tango-koning en duo-partner van Martha Argerich Eduardo Hubert) maakt de sfeer broeierig Zuid-Amerikaans en met meesterzigeuner Roby Lakatos gaan – net als vorig jaar – het dak én de kerktoren eraf! Maar er is nog véél en véél meer moois.

Het feest wordt 27 juni geopend met Brahms magistrale vioolconcert (met niemand minder dan ‘levende legende’ Augustin Dumay als solist) en de lyrische 8e symfonie van Dvořák. Natuurlijk met het Blaricum Music Festival Orchestra onder leiding van Mathieu Herzog!

Masterclasses en Chagall-tentoonstelling
De genoemde mastclasses worden verzorgd door pianist Konstantin Lifschitz (29 en 30 juni) en ‘vioolgrootheid’ György Pauk (3-6 juli). De Chagall-tentoonstelling is tijdens het festival dagelijks geopend van 11:00-17:00 uur en het festivalterras voor de tentoonstellingsingang is ook dagelijks geopend en dan van 10:00-18:00 uur.

Peter Santa
Oprichter/directeur van het Blaricum Music Festival is de sinds vele jaren in Blaricum woonachtige violist, dirigent en cultureel ondernemer Peter Santa.