Nieuwe dagbesteding in het groen bij Paleis Soestdijk

Foto: Abrona

Nieuwe dagbesteding in het groen rond Paleis Soestdijk:

Mensen met een verstandelijke beperking helpen sinds kort bij het onderhoud van de tuin en het bos van Landgoed Paleis Soestdijk. Deze nieuwe dagbesteding is een unieke samenwerking tussen zorgorganisaties Abrona, Amerpoort en Sherpa en Paleis Soestdijk.

Elke maand komt een groep mensen vanuit een van de zorgorganisaties een dag helpen op landgoed Paleis Soestdijk. Voor de cliënten is het een mooie dagbesteding. “Ik heb gemerkt dat de groep betrokkenen het heel leuk vindt om hier te werken. Men blijft vragen stellen over het paleis en de tuin,” vertelt Hester Lode, facilitair manager en rentmeester van Paleis Soestdijk. “En voor ons is het fijn om extra handen te hebben”. 

Onno Meijlis, teamleider zorg bij Abrona: “Het is erg mooi om bij te kunnen dragen aan dit culturele erfgoed. Er valt ontzettend veel te leren en de cliënten vinden het geweldig. Je hebt echt een verhaal als je thuiskomt. Ook de samenwerking met de mensen van Amerpoort en Sherpa is zinvol. Het zorgt voor een waardevolle uitbreiding van het netwerk van de cliënten.”

Dankbaar werk

“Landgoederen zijn mooie en bijzondere plekken waar veel dankbaar werk te doen is”, zegt Directeur Paleis Soestdijk, Floris de Gelder. “Paleis Soestdijk is sinds eind 2017 een particulier landgoed waar wij werken met een kleine groep vaste medewerkers en ongeveer 130 vrijwilligers. Wij willen het landgoed graag toegankelijk maken voor zo veel mogelijk mensen en daar past dagbesteding uitstekend bij. We verwachten op deze manier dit jaar nog verschillende klussen in de tuin te kunnen aanpakken, samen met onze ervaren tuinmannen die al jaren de tuin en het park onderhouden”.

De komende maanden komen cliënten van Abrona, Amerpoort en Sherpa werken in de oude moestuin van Paleis Soestdijk, die sinds dit voorjaar met hulp van Stichting Trees for Peace en Baarnse Bloemen wordt opgeknapt tot ecologische demonstratietuin.

Dagbesteding midden in de maatschappij

“Het werk rond Paleis Soesdijk is een mooi voorbeeld van dagbesteding midden in de maatschappij,” zegt Maarten van de Giessen, clustermanager dagbesteding bij Amerpoort. “Deelnemers die gewoonlijk in een groen- of klussenteam werken, gaan voor een dag aan de slag bij Paleis Soestdijk. Dat is voor hen een mooie manier om te ontdekken wat er allemaal kan in het groen. En het is natuurlijk een fantastische werkplek.”

“Sherpa levert graag een bijdrage aan dit bijzondere project”, vertelt teammanager Wendy Denk van Sherpa. “Het is een mooie kans om ook echt met elkaar samen te werken en te leren van elkaars vaardigheden. Voor de cliënten van Sherpa een uitgelezen kans om op deze prachtige plek aan het werk te zijn. Omgekeerd geldt hetzelfde, voor de medewerkers van Paleis Soestdijk een kans om samen te werken met onze doelgroep. Bij het gezamenlijk oppakken van de werkzaamheden kunnen we meer bereiken dan afzonderlijk. “

Reacties