Kunst van Blaricum en Laren mag gezien worden

Kunst zonder lockdown toegankelijk
Kunst zonder lockdown toegankelijk
Foto: Gemeente Laren en Blaricum

De kunst van zien en gezien worden!

Op de grens tussen Laren en Blaricum stonden vrijdagmorgen mevrouw Joan de Zwart-Bloch en de heer Nanning Mol. Waar vroeger de Hut van Mie stond, ging nu iets gebeuren waar Mie Rigter natuurlijk niet van had kunnen dromen.

De Blaricumse Mie woonde daar in een plaggenhut met haar Larense man Toon Schaapherder en hun zeven kinderen. Haar kunst was vooral overleven. Mie hád wel íets met kunst: zij was een veelgevraagd schildersmodel en is op veel werken vereeuwigd. In 1935 overleed Mie. De hut werd eigendom van het Goois Natuurreservaat.

Op deze zeer bekende plek gaven vandaag de portefeuillehouders Kunst en Cultuur van respectievelijk Blaricum en Laren een symbolische openingsklap op een prachtige website: www.kunstcollecties-Blaricum-Laren.nl De website stelt de gemeentelijke kunstcollecties online beschikbaar voor inwoners en andere geïnteresseerden.

In 2019 werd de Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren opgericht. Het doel is het beheer over de kunstwerken van beide gemeenten. Delen van de collectie hangen in de beide raadhuizen of zijn opgeslagen in het depot in Laren.

De Stichting is vanaf 2019 begonnen met inventariseren en rubriceren.
Eén van de doelen die de Stichting voor ogen heeft, is de collectie zichtbaar maken voor de inwoners. Ná indelen van de collectie in categorieën heeft Kees Kerkhof -tot voor kort werkzaam bij de gemeenten- een grote klus geleverd: op verzoek van de Stichting zijn alle werken digitaal op een rijtje gezet.
Doel? Alles kunnen presenteren op een website!
Kunst zien en gezien worden!

 

Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren
Antoinetty van den Brink