Themacafé Vrouwendispuut G.E.M.M.A. in oorlogstijd

Foto: Vrouwendispuut G.E.M.M.A. in oorlogstijd

Margreet de Broekert komt vertellen over het vrouwendispuut G.E.M.M.A in oorlogstijd met onder andere Hannie Schaft.

In 1939 richtte Hannie Schaft in Amsterdam samen met een paar anderen het A.V.S.V. dispuut G.E.M.M.A. op, officieel erkend in september 1940. De elf leden van het eerste uur waren, behalve Hannie, onder andere Elise Dammers, Dora Korijn, Sonja Frenk en Phine Kits van Heijningen.

Elise groeide op in de Bussumse villawijk het Spiegel. In de oorlog raakte zij, zoals zoveel studenten, actief betrokken bij het verzet. Elise werd niet zo bekend als ‘het meisje met het rode haar’, maar ook zij moest haar dappere daden met de dood bekopen. Zij werd omgebracht in het beruchte vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Dora en Sonja werden vermoord omdat ze joods waren. Phine kwam om bij het bombardement op de Euterpestraat in Amsterdam.

Margreet de Broekert vertelt je graag meer over hun levensgeschiedenissen.

Locatie: Naarden 

Datum, tijd: 16 mei, 10.00 – 12.00

De toegang is gratis