Singer Laren opnieuw verrijkt met omvangrijke kunstcollectie

Foto:

Na de grote schenking in 2018 van kunstverzamelaar Els Blokker-Verwer, de Collectie Nardinc, ontvangt Singer Laren opnieuw een omvangrijke kunstcollectie. De schenking is afkomstig van een Nederlands verzamelaarsechtpaar, dat anoniem wenst te blijven en omvat in totaal 33 schilderijen van respectievelijk Chris Beekman, Co Breman, Kees van Dongen, Leo Gestel, Herman Gouwe, Ferdinand Hart Nibbrig, Frans Hogerwaard, Jo Koster, Maximilien Luce, Piet Mondriaan, Willem Paerels, Otto van Rees, Théo Van Rysselberghe, Jan Sluijters en Hendrik Jan Wolter.

De geschonken schilderijen sluiten naadloos aan bij de verzameling hoogtepunten van Nederlandse avant-garde kunst die permanent in Singer Laren wordt getoond. De 33 schilderijen zijn bovendien tot en met 3 september allemaal te zien in Singer Laren als onderdeel van de tentoonstelling Liefde voor kleur.

Mondriaan

De schenking – een beloofd legaat aan de Collectie Nederland – bevat onder meer een werk van Piet Mondriaan. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm: ‘In de collectie van Singer Laren, museum van het Nederlandse modernisme, mag een werk van Piet Mondriaan niet ontbreken. Het schilderij Anemonen in een vaas vult die lacune op en daar zijn we zeer dankbaar voor.’

Kees van Dongen

De schenking bevat daarnaast twee schilderijen van Kees van Dongen: Schovenbindsters (1905) en Vrouw met roos (ca. 1925). Zij vormen een prachtige aanvulling op Van Dongens Gezicht op het casino in Cannes (eind jaren ‘20) en Het blauwe hoedje (1937) uit de verzameling van Singer Laren.

Van Dongen maakte Schovenbindsters toen hij in de zomer van 1905 bij de Nederlandse kunstenaar Otto van Rees in Fleury-en-Bière verbleef. In oktober van datzelfde jaar exposeerde Van Dongen dit sleutelwerk bij Galerie E. Druet. Deze tentoonstelling droeg in hoge mate bij aan de doorbraak van Van Dongen als een van de toonaangevende avant-garde kunstenaars in de Parijse kunstscène. Femme à la rose (ca. 1925) representeert Van Dongen juist als een van de belangrijkste portrettisten van de Parijse beau monde.

Meer weten over de schenking?

Alle 33 kunstwerken zijn uitingen van gevoel en tekenen van vrijheid. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm vertelt meer over de schenking en over een aantal belangrijke kunstwerken in een korte film.